Wanneer je aan het studeren of werken bent, kun je het meest efficiënt bezig zijn wanneer je goed geconcentreerd bent. Écht geconcentreerd aan de slag gaan kan echter best lastig zijn; een melding op je telefoon, andere mensen in de ruimte of je gedachten kunnen je al gauw afleiden. Zonde, want daardoor zul je uiteindelijk langer bezig zijn met die ene taak dan had gehoeven. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de concentratie te verhogen, zodat je efficiënt te werk kunt gaan.
Tip 1: zoek een rustige plek
De eerste tip is het zoeken van een rustige plek. Vooral rumoerigheid en drukte spelen een grote rol in het afleiden. Door een ruimte op te zoeken met een optimale akoestiek. Denk maar aan akoestiek in leslokalen: deze is vaak dusdanig goed, dat leerlingen niet afgeleid raken van geluid uit de aula of gangen. Met dank aan goede akoestiek zal het geluidsvolume een stuk lager liggen, wat leidt tot minder vermoeidheid, meer rust en een betere concentratie. Een ruimte met goede akoestiek werkt dus voor je concentratie, maar hoe creëer je het? In de basis gaat het hierin met name over speciale panelen voor zowel wanden als plafonds. Zo wordt er een isolerende laag gelegd, welk geluid tegenhouden en absorberen. Je kunt dit implementeren op kantoor of in huis. Op sommige locaties wordt dit ook gebruikt; zo kan het helpen om op school of in een bibliotheek te gaan studeren.
Tip 2: laat je niet afleiden
Afleiding is natuurlijk de nummer één oorzaak van verminderde concentratie. Je kunt afleiding onderverdelen in twee factoren: interne en externe prikkels. De externe prikkels zijn dus prikkels van buitenaf, zoals geluid. Een rustige ruimte met geschikte akoestiek is natuurlijk fijn, maar er zijn ook andere middelen die externe prikkels verminderen. Een voorbeeld hiervan is concentratieverhogende muziek. Deze muziek zijn speciale nummers zonder zang, die de concentratie verhogen en ook de afleiding van buitenaf verminderen. Door deze muziek te luisteren met een (noise-cancelling) koptelefoon kom je al een heel eind. Een andere belangrijke afleiding in de vorm van externe prikkels is natuurlijk je telefoon. Het constant binnenkrijgen van meldingen is niet bevorderlijk voor de concentratie. Zet daarom je telefoon op stil en leg hem bij voorkeur een stuk bij je vandaan, zodat je niet steeds de behoefte voelt om je meldingen te checken.
Tip 3: voorkom interne prikkels
Daarnaast heb je dus ook interne prikkels. Hieronder vallen met name je gedachten en stress-gevoelens. Om deze prikkels zoveel mogelijk te beperken, is het handig om een overzichtelijke to-do list te maken, bij voorkeur met een precieze tijdsindicatie van elke taak. Zo kun je een hogere prioriteit verlenen aan belangrijke taken, zodat je minder stress ervaart over de taken die je nog te doen staan. Met behulp van een goede akoestiek, het wegleggen van je telefoon en een goede planning kan ook jij heel efficiënt werken. Heb je nog hulp nodig bij de akoestiek om beter te concentreren? Laat je dan helpen door een professioneel bedrijf gespecialiseerd in akoestiek.